Skip to main content

Възход и падение на Birkin bag

FTD

През юни тази година известната френска дизайнерска къща Hermès успя да продаде една от класическите Birkin чанти за рекордните 221,000 $ - изобщо най-високата цена за ръчна чанта, разигравана на аукцион. Уау! Но нека научим малко повече за историята на иконичната Birkin Bag.

Историята е доста практична, приключенска и сладурска едновременно. В 1981, базираната във Франция актриса и певица, Jane Birkin, пътувала от Париж до Лондон (о, колко случайно - две от най-големите модни столици!). И да, всяка жена има нужда от чанта. За щастие на мис Birkin до нея в същия полет пътувал и арт директорът на Hermès!

Ето как през 1984 Jean-Louis Dumas създал специално за Jane един истински шедьовър или, както казват французите - un vrai chef-d'œuvre, за да й прави компания. Не вярваме да има жена, която не е чувала за този иконичен модел и не гори от желание да го притежава... Става дума точно за Birkin Bag!

insert jane birkin

Ето как започнала приказката, която, вярваме, всяка от нас би искала да изживее. Съвсем наскоро обаче Jane Birkin поискала от Hermès да премахне името й от чантата след разследване на PETA за насилие срещу животни при добиването на крокодилска и алигаторска кожа, използвана за дизайн на чанти, каишки на часовници и всевъзможни аксесоари. Според правозащитната организация PETA молбата на Jane ще повиши осведомеността за този проблем.

Jane Birkin е позната като правозащитник и активист и ще направи всичко възможно името й да не бъде свързвано с практики на насилие, както сме сигурни, че голяма част от елитната клиентела на марката ще постъпи по същия начин.

Какво мислите за възхода и падението на Birkin Bag? Съгласни ли сте с позицията на актрисата?