Skip to main content

Да си спомним за... Sonia Rykiel

Sonia Rykiel Spring Summer 2008 - Runway

За модния свят 25 август е паметен ден. Sonia Rykiel, кралицата на плетените модели, си отива на 86-годишна възраст. Нека видим най-забележителните постижения в кариерата на дизайнера и да отдадем почит на наследството, което оставя след себе си.

Haute Couture Fashion Show - 1991

“Ключът към успеха в моите колекции е чувствеността.”

Sonia Rykiel е родена в Париж на 25 май 1930 г. Модната ѝ кариера започва с това, което впоследствие се превръща в нейна запазена марка: плетените модели. През 1953 г. тя се омъжва за Sam Rykiel и именно в неговия бутик продава първите си плетени пуловери.

„Създадох първата си рокля просто защото бях бременна и исках да бъда най-красивата бременна жена. След което създадох пуловер, защото исках да имам модел, който никой друг не притежава!“

Пуловерът с модел Poor Boy Sweater - име, дадено му от самата Rikyel - е абсолютен хит през 1960 г., когато се озовава на корицата на списание Elle. Благодарение на тази корица дизайнерът набира популярност и получава прозвището Кралица на плетените модели през 1967 г. Дори самата Audrey Hepburn посещава магазина и си купува 14 пуловера – по един във всеки цвят.

Sonia Rykiel Ready-To-Wear Collections, 1983

Дамата създава нова модна концепция, която нарича "la démode" (от френски – извън модата, демодиран). По този начин иска да подтикне жените да се откъснат от установените тенденции и да се чувстват преди всичко удобно в дрехите, които носят. Sonia Rykiel е и първият дизайнер, който се осмелява да използва видими шевове и текстови щампи върху своите пуловери. Райето, контрастните цветове и декоративните камъни скоро също се включват в емблематичния ѝ почерк.

Sonia Rykiel - PFW - Ready To Wear - Fall/Winter 2011 - Show

В края на 90-те Rykiel е диагностицирана с болестта на Паркинсон. През 1995 г. дъщеря ѝ Nathalie Rykiel става художествен директор и CEO на бранда Sonia Rykiel. През 2014 г. Julie de Libran заема длъжността художествен директор и днес наследството на Кралицата на плетените модели е изцяло в нейни ръце.

FW 2016 - Paris


Credits: Getty Images