Skip to main content

За киното и хората: Диор и аз

За деветнадесети път столицата ни приютява програмата на ежегодния кино фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival). Признаваме, голяма част от маратона премина и остана малко до финала му, но пък никога не е късно за доза вдъхновение! А то идва под формата на документалния филм на модна тематика, Диор и аз - просто нямаше как да пропуснем такова събитие и да не ви разкажем за него. Нашите редактори, успели да се докоснат до магията на Диор и аз (Dior and I), са щастливи да споделят впечатленията си от филма за една от най-обичаните модни къщи в световен мащаб.

Няма да излъжем, ако заявим, че режисьорът Фредерик Ченг се е справил отлично със задачата да нарисува с изразните средства на киното елегантен и очарователен портрет на модна къща Диор. Позитивните мнения на повечето кино критици е сигурно доказателство за това. Сюжетът проследява трепетите и премеждията на новия артистичен директор на Диор, Раф Симънс, избран за такъв през 2012. Още повече, че Раф има само 8 седмици, за да създаде първата си колекция висша мода. Така, сякаш скрит зад кулисите, зрителят има възможност да надникне в иконичния свят на Диор и модата изобщо. От изграждането на концепцията до представянето на самата колекция, филмът разкрива трудния работен процес на стоика Симънс и неговия симпатичен и отдаден докрай на работата си екип от талантливи и забавни помощници.

Свикнали да възприемаме модата като готова за покупка или употреба продукт, без много да се замисляме; като нещо, готово за директна консумация и сякаш fast food, имаме шанса да погледнем от съвсем различен ракурс и да преоценим идеите си за модната индустрия. Диор и аз ни разкрива гигантския труд, любов и безсънни нощи, които стоят зад една-единствена колекция, показвайки нагледно трънливия път на създаването.

Надяваме се съвсем скоро да имаме възможност да гледаме Диор и аз и в кино салоните, защото филмът си заслужава.

Специалната прожекция на Диор и аз можете да гледате в Люмиер, 16 март, 20:30.