Skip to main content

Кинохитове в стила на Fashion Days от Sofia Film Fest

 

Март е месецът, в който пролетните цветове започват да валят красиво във Fashion Days. Март и е месецът на киното и Sofia Film Fest! Тази година имаме радостта да застанем с подкрепата си зад кинофестивала и някои от най-специалните прожекции с моден привкус. Програмата е повече от щедра. Някои филми ни остават без думи, други ни зареждат с огромно вдъхновение. Ако ви е трудно да изберете сред десетките възможни заглавия, ще ви помогнем с нашите малки кино и Fashion акценти:

 


 

Amy (4)

 


 

ЕЙМИ

Документален филм за живота на Ейми Уайнхаус, отличен неслучайно с Оскар за най-добър документален филм и награда БАФТА в същата категория. Великолепна лента за една крехка душа с непосилно грамаден талант за света ни. Суров, искрен и вълнуващ до дъно филм. За съдбата на едно момиче, което полита към света на големите звезди, за да си тръгне от него със скок към дъното.

 


 

Golden Youth (11)

 


 

ЗЛАТНА МЛАДОСТ

Една френско-белгийска перла. След автобиографичния си дебютен филм – „Моята малка принцеса“, режисьорката Ева Йонеско продължава да изследва границите между изкуството, силата и сексуалността. Задълбочава работата си с прелестната Изабел Юпер и ни показва нови багри от живота на бляскавите бохеми от висшата класа. 16-годишното сираче Роуз заминава с гаджето си Мишел за Париж, за да купонясват заедно в легендарния клуб "Ла Палас". Където упадъкът властва красиво и неконтролируемо. В една от многото си разюздени нощи пътищата на Роуз и Мишел с пресичат с тези на Люсил и Юбер – бохемска двойка на средна възраст, живееща в огромна къща извън Париж. Не след дълго четиримата заживяват заедно и съвместното им приключение, полято обилно в наркотици, секс и изкуство започва.

 


 

Green Book (7)

 


 

ЗЕЛЕНАТА КНИГА

Един от безспорните хитове на тазгодишните Оскари с награда за най-добър филм и номинация на Виго Мортенсен за най-добър главен актьор. Кино шедьовър, вдъхновен от истинското приятелство, което успява да превъзмогне расизма и класовото разделение. Тони Лип е охрана в италиано-американски квартал в Бронкс, нает да бъде шофьор на д-р Дон Шърли. Той е световноизвествен тъмнокож пианист и има турне, което започва от Манхатън и достига до дълбокия Юг. По време на това пътуване двамата разчитат на Зелената книга, която ги насочва към безопасните по това време места за афроамериканците. Двамата преживяват заедно опасности и прояви на расизъм с неочаквана човечност и хумор. И по този начин са принудени да преодолеят различията си, за да оцелеят и да продължат едно пътуване за цял живот.

 


 

still1_29

 


 

ВЕЧНА КРАСОТА

Един филм, който се случва между Франция и Китай, дело на Деян Парушев. С което, няма да крием – се гордеем. Тази лента е пътешествие в съвременния свят на модата, а компания ни правят едни от най-необикновените модели в момента. „Вечна красота“ изследва постоянно променящата се концепция за красотата в световен мащаб.

„В сърцето на вечно противоречивата модна индустрия се заформя нов тренд, който се бори с наложените стандарти за красота и младост. В последните няколко години лицата и телата, които красят подиумите и кориците на модните списания, вече не са така изгладени, еднакви и с перфектни пропорции. По-възрастни и нетипични модели стават все по-популярни и модните къщи все по-често искат да работят с тях. Този документален филм улавя красотата на това да бъдеш различен и мъдростта на всички тези харизматични души и нетрадиционни модели“.

Брита Талинг, Филмов фестивал в Талин.

 


 

Woodstock (2)

 


 

УУДСТОК

Филмът ни въвежда в атмосферата на фестивала за музиката и изкуство Уудсток, провел се в Бетел, Ню Йорк, през 1969 г. Творбата на режисьора Майкъл Уодли отнася Оскар през 1971-ва за най-добър документален филм. И ни позволява да се пренесем 50 години назад във времето и да проследим подготовката и случването на Уудсток чрез впечатляващ материал от концертите и портрети на посетителите на събитието. Показани са както позитивните, така и негативните аспекти – от употребата на наркотици до голите фенове, търкалящи се в калта; от падането на оградите под натиска на хората до сюрреалистичното идване на хеликоптерите на Националната охрана, носеща храна и медицински принадлежности за неочакваното множество от 500 000 души.

 


 

КИНО ЗА СЛУШАНЕ

Така както киното не може без мода, така не може и без музика. Събрахме за теб селекция от любими саундтраци към филми, част от 23-ия София Филм Фест в нашия Spotify плейлист.

Playlist Banner Blog

Пълната програма на Sofia Film Fest ще открието ТУК.