Skip to main content

Кино, звезди и мода на 21-ия София Филм Фест

Киното и модната индустрия винаги са вървели ръка за ръка, когато става въпрос за вкусовете на времето. Точно затова, погледът ни не изоставa и за миг от най-актуалното в кино бизнеса по света и у нас. До края на март София е домакин на 21-то издание на София Филм Фест и това е чудесен повод да ви представим нашите най-очаквани заглавия от селекцията на фестивала. Освен с оригинални сюжети, атрактивни актьoри и кинематография, тези филми ни прeлъстиха и с вдъхновяващи модни решения. Дизайнът на костюмите във всички ленти ни връща назад във времето, за да ни припомни познатата максима, че всичко ново е просто добре забравено старо.

Грабвайте пуканките, отворете съзнанието си за красивите истории, таланта и неподражаемия стил, и просто отидете на кино! Ето какво ви препоръчваме:

Спящо момиче / Girl Asleep

girl asleep

70-те години на миналия век, нов град, ново училище, нови приятели и дразнители, и разбира се, поредният рожден ден – всичко това преживяваме заедно с чаровницата от екрана Грета в австрийската лента „Спящо момиче“. Да си на 15 винаги е уникално преживяване. Но 70-те, с многоцветните си модели, обемните коси, разкроените кройки, пищните гащеризони и задължителните слънчеви очила за акцент, правят нещата малко по-... хм, бляскави. Във филма Грета се бори с надутата си сестра и не особено тактичните си родители покрай подготовката за рождения си ден. Наред с традиционните тийнейджърски страхове, представени по зрелищен и комичен начин, филмът впечатлява и с невероятната палитра от типичните за времето модни тенденции. Ретро плисираните поли под коляното и късите фриволни кройки, незаменимите чарлстони и закачливите ресни – всичко във филма предизвиква цветен сноп от емоции и ретро вдъхновение.

1

MANGO рокля / Zee Lane Collection панталон / kaffe риза

11

Selected Homme сако / Selected Homme папийонка / ESPRIT Жилетка

Може да се потопите във филмовата магия лесно и ефектно – изберете риза с модерните ръкави тип „камбана“, панталони с трапецовидни крачоли, търсете къдри, папионки, тънки елегантни колани и тениски по тялото. Ако диско контрастите и фигуралните фънки мотиви са ви слабост, гледайте „Спящо момиче“ и dance, dance, dance…

Франц / Frantz

frants

Черно-белите ленти носят една особена емоционалност, която превръща всяко действие, място и тоалет в нещо специално. Ако и на вас монохромната гама ви е слабост, новият филм на френския майстор Франсоа Озон, „Франц“, е точно за вас. Сюжетът пренася зрителя в света след  Първата световна война, в малко немско градче, където една жена всеки ден скърби над гроба на покойния си годеник. Какво се случва, когато млад французин на име Адриан се появява на хоризонта, оставяме на вас да откриете сами. Не можем да скрием обаче вълнението си по красотата на филмовата лента и вдъхновяващия моден дух в самата зора на 20-те. Модата през този период обединява 2 различни стила: ар нуво и ар деко. Привидно подобни, но всъщност индивидуални по своему, именно тези стилови течения по-късно предизвикват манията по мрежестите материи и класическите шлифери.

22

NEXT Тренч / Vila Черна рокля с волани / Zee Lane Collection блуза с дантела

По това време жените са привлечени от правите кройки, роклите с издължен силует и ризите с бродерии, чиито отпечатък виждаме и в тенденциите на днешния ден. Модерните днес ръкави „буфан“, роклите с ниски талии, шапките с козирка и деколтетата тип „лодка“ буквално ще ви залеят с нежна елегантност от екрана.

2222

GUESS JEANS Палто / Pepe Jeans London Черна шапка / Zee Lane Denim  елек / Mexx панталон на райе

Вдъхновете се и вие, момчета – едновременно от маниерите на джентълмените от миналото, но и от елегантната им визия. Стилното райе, вталеният елек и добре подбраната вратовръзка не винаги изискват специален повод. Изтънченият стил никога не остава незабелязан!

Sing Street

sing street

„Рокендролът е риск!“ - поемете този риск с "SING STREET" и няма да съжалявате! Филмът ни връща назад към 80-те, носейки емблематичния революционен дух и познатия зов за промяна – и в поведението, и в музиката, и в облеклото на онова време. Докато гледате как 14-годишният Конър сформира цяла рок груба само за да впечатли любимото момиче, несъмнено ще се заредите с позитивизъм и вяра в истинските неща в живота. А междувременно ще си припомните и за така актуалните днес тенденции на 80-те, които лесно може да пресъздадете в ежедневната си визия.

333

Glamorous яке от деним / VERSACE JEANS блуза / Juicy Couture Панталон / Juicy Couture Елек

Заложете на мини-роклите, прозрачните блузи, прилепналите панталони, клиновете с животински принтове и към всеки аутфит прибавете чифт кецове и шарено шалче на врата. Модата при мъжете също не изневерява на виталната визия на времето, вдъхновена от стрийт стайла и бунтарския маниер.

333333

Jack&Jones жилетка / Diesel Black Gold яке / Just Cavalli Кожени обувки / Onitsuka Tiger обувки

Накратко, модерният atlesure стил с малко повече дръзки елементи, които грабват вниманието отдалече. Предизвикваме ви да откриете онези дрехи и аксесоари, които изразяват вашата креативност и индивидуалност по неповторим начин. А докато ги търсите, се насладете на ирландски хумор, сладък сюжет и незабравимите парчета на The Cure, Duran Duran и A-HA в „SING STREET“.

Лудетини / Like Crazy

like crasy

Италия, Италия и пак Италия... Това обединява всичко в този филм – и красивия каст, и талантливия режисьор, и удивителния хумор, и експресивната емоционалност и разбира се, модния дух в един негов нетрадиционен, тъжен и забавен, свободен, но най-вече абсолютно ЛУД вариант. Представяме ви „Лудетини“ - филм, който говори за страданието, докато разсмива. Заредете се с кърпички и се подгответе да проследите една история за женско приятелство, любов и жажда за свобода в един свят на „нормални“ хора. Освен с живия си сюжет, лентата ни привлича и със средиземноморски стил, който ни носи слънце и вода, а заедно с тях и рокли без ръкави, свободни потници, ниски сандали за дълги разходки с бриза, удобен къс панталон и малки чантички през рамо.

44444

ESPRIT рокля / Desigual риза / Diesel къс панталон / Gioseppo сандали

444444444

NEXT тениска / Pepe Jeans London къс панталон / Levi`s Унисекс шапка / Ray-Ban очила

Последвайте щурото пътешествие на женствената Беатрис и крехката Даниела и се вдъхновете за летни емоци. Не забравяйте да се заредите със дължителните елементи за топлия сезон: свободна риза, чифт летни дънки, удобни сандали и стилни слънчеви очила за всеки ден.

"Пеещите обувки"

peeshti obuki

В тазгодишната програма на фестивала ще откриете и завидно количество български продукции, което може само да ни радва. Едно от заглавията, което привлече вниманието ни е „Пеещите обувки“. Филмът на Радослав Спасов  е изграден върху ключови моменти от живота на певицата Леа Иванова. Биографичната следа в историята ни подейства като машина на времето, припомняйки ни за типичната соц мода чрез жива и колоритна картина. На фона на социалистическото разбиране оттогава, че „с нищо не трябва да се прекалява“, младежите търсят начин за самоизява в облеклото си, силнo повлияни от промъкващата се западна култура. Появяват се роклите и полите с А-образен силует при жените, а шлиферите и якетата в спортна крoйка са абсолютен хит сред мъжете. За да последвате този стил, може да заложите и на цветни гащеризони и свежи сукмани в фигурални десени.

55555

COCCINELLE Клъч / Vagabond Shoemakers обувки / Zee Lane Collection рокля / Desigual Рокля

Забавлявайте се с някои от вечните хитове на българската звезда и си припомнете модния шик на отминалите години с „Пеещите обувки“! Шу-шу-шу... нежен шум...

Все още имате шанс да се насладите на страхотната филмова селекция на София Филм Фест. Отидете на кино, вдъхновете се и се заредете със стилна увереност с  новите колекции Пролет/Лято 2017!


Credits: София Филм Фест