Skip to main content

Най-големите модни изненади на 2015 г.

Raf Simons си тръгна от Dior, Alber Elbaz вече не е художествен директор на Lanvin, Tim Banks напусна Style.com… Това са само някои от най-големите модни изненади на 2015 г. Твърде много ли е напрежението при дизайнерите? Модата изчезва ли?FTD_GettyImages-491030356Напускането на Dior от Raf Simons безспорно беше най-шокиращата модна изненада през годината. И да, повдигна много въпроси по отношение на темпа, с който се развива модата. Той беше "само" художествен директор за дамските колекции с облекло, аксесоари и висшата мода, и за три години и половина преобрази Dior по удивителен начин!Мотивацията на Raf за тази приятелска раздяла: желанието му да се фокусира върху други лични интереси, включително собствения бранд и други страсти. Все още няма информация кой ще заеме неговата позиция.

surprise02

Появата на момчетата от филма Zoolander - Owen Wilson и Ben Stiller - на финалния спектакъл на Valentino беше друга изненада, която предизвика медиен фурор. Кой би предположил, че модната къща ще измисли такъв неочакван завършек. Това е един от моментите, за които се говореше най-много в социалните медии. А и извън тях.

surprise03

Alber Elbaz беше освободен от длъжността Художествен директор на Lanvin (само седмица след като Raf напусна Dior) след 14 години, прекарани в компанията. Носят се слухове, че това се е случило заради несъгласия между собственика на бранда Shaw-Lan Wang и изпълнителния директор Michèle Huiban. Изявлението на Elbaz: "Надявам се, че Lanvin ще открият бизнес визията, от която се нуждаят." Не очаквахме това да се случи...

surprise04

Caitlyn Jenner счита ли се за голяма модна изненада? Ако съдим по влиянието на корицата на Vanity Fair, да - голяма е. Броят на списанието с нейния лик предизвика доста шум, а снимките, направени от Annie Leibovitz, превърнаха бившата олимпийска медалистка в модна икона.

surprise05След като епохата със Style.com приключи, много хора се чудеха каква ще бъде следващата стъпка на Tim Blanks. Той и Style.com вървяха ръка за ръка години наред (от 2009 до 2015, ако трябва да сме точни). Остроумният моден критик обяви своето оттегляне, за да се присъедини към The Business of Fashion през август - факт, който доста изненада индустрията на модата.

surprise06

Когато Frida Giannini се раздели с Gucci, тя остави огромно поле за спекулации относно своя заместник, а когато не-много-известният по това време Alessandro Michelle беше избран за нов художествен директор, определено имаше да доказва много, за да стигне до нивото на Frida. Тя свърши страхотна работа, но Alessandro определено се оказа приятна изненада и постигна революция при Gucci, като задържа лейбъла там, където му е мястото - високо в модната карта.


Credits: Getty Images