Skip to main content

Топ 10: най-запомнящите се модни ревюта на 2015 г.

FTD

Когато се обърнете назад към събитията на 2015 г., кои са моментите, които изскачат в съзнанието ви? Прелестни визии от червения килим, вдъхновяващи ревюта, дебюти на дизайнери или нови модни икони? Има толкова много елементи, че е трудно да изберем фаворити, затова решихме да подберем Топ 10 на най-запомнящите се модни ревюта от изминалата година. Нека им се насладим отново!

Moschino Есен/Зима 2015 – Игривият спектакълinsert MoschinoЯрки цветове; неонови нюанси; деним; дизайн на кръпки в черни и бяло; поп арт – в тази колекция присъстваше всичко, което прави почерка на Jeremy Scott толкова уникален! Но имаше един отличителен белег: в нея открихме игриви десени с любимите ни герои от детството. Комбинацията им с шарки с графити (дори на вечерни рокли!) превърна модния спектакъл в едно от най-добрите ревюта на Moschino, които Jeremy Scott някога е представял.

Balenciaga Есен/Зима 2015– Носталгичният спектакълinsert BalenciagaТази красива колекция въплъщаваше дълбок почит и ни връщаше към началото на модната къща и стила на Cristobal Balenciaga. Кройките бяха като извадени от стилното минало: свободни палта, високи прави яки, поли с кройка тип балон – всичко това с прекрасни декорации, точно сякаш подбрани от дамите преди няколко века.

Givenchy Есен/Зима 2015 – Дивият спектакълinsert GivenchyАко има едно нещо, което всички ще помнят дълго за това ревю, то това са смелите бижута и пиърсинги, които Ricardo Tisci използваше толкова свободно и умело. Цялата колекция загатваше за специфична тъмна атмосфера с латино нотки и викториански стил. Странните украшения за лице в комбинация със строги къдрици и плитки допринасяха за дивата визия, която се излъчваше.

Jean Paul Gaultier Висша мода 2015 – Театралният спектакълinsert GaultierАко можем да изберем само едно ревю от висшата мода на 2015 г., със сигурност ще се насочим към великолепния спектакъл на Jean Paul Gaultier (който, за всеобщо щастие, остави реализацията на стандартни колекции настрана). Ревюто беше демонстрация на всичко, за което Gaultier, l'enfant terrible (от френски - непокорният гений), някога е бил известен, и което все още прави по-добре от всеки друг в модната индустрия. Събитието беше като ретроспекция на неговата работа, но все пак в нова светлина и без никаква липса на артистичност. Майсторски кройки, театралност, морски вдъхновения, игра с контраста, смесване на елементи от дамския и мъжкия гардероб и, разбира се, класическото френски райе, което дизайнерът все още успява да използва по невиждани досега начини. Типичен Gaultier, и въпреки това революционен... както винаги.

Alexander McQueen Пролет/Лято 2016 – Романтичният спектакълinsert McQueenAlexander McQueen и романтика? Това със сигурност е интересна комбинация, но последното ревю, което Sarah Burton представи, се утвърди като перфектно вдъхновение за колекцията Пролет/Лято на легендарната модна къща. Вдъхновени от историята, носталгията и провинцията, тези флорални модели в пастелни нюанси с ослепителни бродерии и блестящи мотиви пресъздадоха приказна атмосфера, подправена с изчистени кройки. Съвършенство!

Louis Vuitton Пролет/Лято 2016 – Технологичният спектакълinsert VuittonЕто така модата се среща с технологията. Новото ревю на Louis Vuitton въплъщаваше цялата обсебеност на Nicolas Ghesquiere по sci-fi, аниме, видео игри, технологии и, разбира се, висша мода. Точно както той сподели: „Всички живеем в това ново измерение, в което се налага да интегрираме понятия като дигитална, виртуална и кибер среда в истинския живот.“ Дизайнерът ни показа как самият той си представя тази интеграция върху модния подиум с кожени якета и поли с метални елементи, разчупени кройки, плетени модели с мъниста и какво ли още не – това беше една от най-смайващите колекции на Louis Vuitton за последните няколко години.

Marc Jacobs Пролет/Лято 2016 – Бохемският спектакълinsert Marc JacobsСини, червени и бели закачливи щампи и десени, вълнуващи кройки и бохемски layering... това беше последната колекция на Marc Jacobs, която се превърна в хит из модните среди. Самото ревю всъщност пресъздаваше почитта към най-великото изобретение на Америка: киното. Това е една от онези колекции, които определено си заслужават задълбочен поглед заради деликатни детайли и скрити значения – всички те са просто неустоими!

Carolina Herrera Пролет/Лято 2016 - Мечтателският спектакълinsert HerreraДизайнерът преминава през своя „розов период“ (както самата тя отбеляза) и тази колекция беше перфектното доказателство за това. До всеки артистичен малък детайл – тези прелестни рокли ни пренесоха в класическа, типично женствена и елегантна атмосфера. Гледайки тези „замечтани“ дрехи, всички бихме искали да живеем la vie en rose.

Jil Sander Пролет/Лято 2016 – Минималистичният спектакълinsert Jil SanderКогато стане въпрос за минимализъм и изтънчен стил, абсолютно сигурно е, че никой не би оправдал тези изисквания по-добре от модната къща на Jil Sander. Красиви силуети с изчистени, но закачливи кройки, създадени през призмата на Rodolfo Paglialunga: тази колекция Пролет/Лято излъчваше онзи стил, който е запазена марка на модната къща – естествени нюанси, но в комбинация с ярки цветове. Перфектният избор за пролетта.

Dsquared2 Пролет/Лято 2016 – Цветният спектакълinsert DsquaredВ състезанието по най-красиви цветове в модно ревю за 2015 г. безспорен победител е лейбълът Dsquared2. Ярките, красиви и изчистени нюанси оживяха по време на спектакъла, представен от италианското дуо, и се превърнаха в експлозия на цветове. Освен невероятната палитра се насладихме на плажни мотиви, изтънчени и майсторски кройки. Dean & Dan Caten за пореден път показаха най-доброто от себе си: младежки дух и сексапил, съчетани на едно място: в неустоими модели.


Credits: Getty Images