Skip to main content

Бургас, идваме! Ето ги героите от Мелба на живо #7

Melba 7


„Мелба на живо“ е любимата ни инициатива, която разказва за съвременния дизайн по най-вълнуващия и заразяващ начин – от първо лице. Издание номер 7 ще бъде специално, защото за първи път ще се случи в Бургас. Заградете си 8 август в календара и в 18:30 ви чакаме във „Флора Бургас“, в Морската градина. Изненадите от Fashion Days си остават задължителен елемент от вечерта.


На сцената на „Мелба на живо“ този път ще научим повече за историята на „ВИЖ!“, суперуспешното и вдъхновяващо независимо списание, което се разпространява напълно безплатно в София, Бургас и Пловдив. Ще се запознаем отблизо със SQUARE – българския бранд за дрехи, посветени на морето, слънцето, вятъра и планината. А арх. Мариана Сърбова и арх. Десислава Стоянова ще ни разкажат как създадоха новия облик на Магазия 1 в Морската градина на Бургас, с който отнесоха специална награда в конкурса „Сграда на годината“ 2016.


По традиция ние сме нетърпеливи да те срещнем в няколко блиц въпроса със самите герои на вечерта, които ще чуем на 8 август. Ето ги и тях!

КАМЕЛИЯ ВЕЛИЧКОВА И МАЯ СТЕФАНОВА ОТ СПИСАНИЕ „ВИЖ!“

vij magazineКорица от Борис Праматаров


Какви емоции ви носи участието в първото издание на „Мелба на живо“ в Бургас?

Кам: Вълнуваме се, че ще вземем участие в бургаското издание, защото идеята за „ВИЖ!“ се роди именно на морския бряг. За нас брегът е онова пространство, което дава простор на мисълта и като морски хора, обичаме да гледаме към хоризонта и винаги да имаме по-далечни и нови идеи. Това ни мотивира да се развиваме и ни прави по-креативни.

Мая: Край морето всичко е някак по-меко и плавно, по-безгрижно. Без силното усещане за време и пространство. Пясък в косите, лек солен вкус по устните и една МЕЛБА са чудесна комбинация, защото последното ще внесе свежест, вдъхновение, а също така и малко движение в мислите на ваканционно настроените хора из Бургас.


kamelia velichkova

Камелия Величкова от списание "ВИЖ!"


Какво послание ще оставиш с историята си по време на събитието?

Кам: Че добрите идеи се случват, когато са заредени с вяра и любов.

Мая: Както и че е полезно да си сериозен, но не и да се взимаш насериозно.


Maya Stefanova

Мая Стефанова от списание "ВИЖ!"


Каква суперсила носи съвременният дизайн?

Кам: Добрата визия има сила и заряд единствено тогава, когато в нея е вложен смисъл и идея, която е полезна за хората. Има редица примери за красива „опаковка“ на „кухи“, посредствени, изпразнени от смисъл идеи. Силата на съвременния дизайн трябва да бъде в способността му да изразява красиво и ясно посланието, което седи зад него.

Подскажете ни кои са скритите съкровища на дизайна в Бургас и Черноморието?

Кам: Морето е родило много таланти в областта не само на дизайна, но и на визуалните изкуства като цяло. За мен такива имена са художниците Мариана Сърбова, Кирил Златков, Георги Димитров, Антонио Кесерджиев, Любе Петров; илюстраторите Марина Мун и Ангел Ангелов; фотографите Кирил Пейчев, Мария Съботинова, Мария Дачева, Петър Паунчев; архитектурните студиа Think Forword и Мотто; графити артистите Dilom и Виктория Георгиева; продуктовият дизайн на Евгени Манов, Мара Ибришимова и Ирослав Петков; анимационно студио „Павильон“.

Мая: С две ръце за всички гореизброени. Бих добавила и художниците Бетино Асса и Атанас Церков.

Има ли дреха, която винаги ще остане в гардероба ви и защо?

Кам: Сламената шапка. Заради усещането за свобода. 

Мая: Не че суетата ми е чужда, но май предпочитам да си въобразявам, че все някак успявам да я надскоча (а може би тя е прескочила мен). Направих опит да си представя какво бих запазила, но май няма да е дреха, а по-скоро аксесоар, чанта или обувки. Ако все пак имах по-голям избор, щях да предпочета на около 25 години да си оставя да си ползвам завинаги кожата и онзи ведър, в пъти по-наспан поглед.

БОЖИДАРА ЙОНОВА ОТ SQUARE

Bozhidara Yonova
Божидара Йонова, основател на SQUARE


Какви емоции ти носи участието в първото издание на “МЕЛБА НА ЖИВО” в Бургас?

Развълнувана съм и леко притеснена.

Какво послание ще оставиш с историята си по време на събитието?

Че човек трябва да прави това, което му е приятно.

Каква суперсила носи съвременният дизайн?

Способността да манипулира хората.


SQUARE modelsМодели от последната колекция на SQUARE. Снимка: Васил Германов


Подскажи ни кои са скритите съкровища на дизайна в Бургас и Черноморието?

Старата резиденция на Тодор Живков край Приморско и плажовете и селата на север от нос Калиакра. Намирам огромен чар в тези места, на които времето в спряло.

Има ли дреха, която винаги ще остане в гардероба ти и защо?

ГУМЕНКИ! Отиват на абсолютно всичко и няма място, на което да не мога да ги нося.

AРХ. МАРИАНА СЪРБОВА И АРХ. ДЕСИСЛАВА СТОЯНОВА

Magazia1
Новият облик на Магазия 1 в Морската градина на Бургас


Какви емоции ви носи участието в първото издание на „Мелба на живо“ в Бургас?

Мариана: Предизвикателството да представим неща, които са съвсем близо и могат да се тестват след самото издание, а част от публиката вероятно вече има лични впечатления от тях. Вълнението да говорим по тема, която е важна за нас и ни е носила много приятни емоции и забавление, докато сме работили по нея. Върнаха се приятни спомени.

Десислава: Любопитство и чувство за приключение.

Какво послание ще оставиш с историята си по време на събитието?

Мариана: Да се опитаме да запазим част от детето в себе си и да му оставяме поле за изява.

Десислава: Играта е в основата на всеки градивен процес.


Mariana Surbova

Aрх. Мариана Сърбова


Каква суперсила носи съвременният дизайн?

Мариана: Да задава въпроса „Защо пък не?“ и да оставя отговора на хората.

Десислава: Съвременният дизайн и изкуство са индикатор за промените и тенденциите в обществото като цяло. Струва ми се, напоследък рядко носи изцяло нови идеи, но силата му е в провокацията от съчетаването на разнообразни стилове и концепции. Накратко – залага на комуникацията във всичките ѝ форми.

Подскажете ни кои са скритите съкровища на дизайна в Бургас и Черноморието?

Мариана: В самоделните рибарски постройки. Там функционалността е създала не просто стил, а подреден и логичен хаос със собствени правила и норми за естетика. 

Десислава: Самата аз всеки ден откривам прекрасни детайли из скулпторите от соц-пленера в Морската градина или в някоя на пръв поглед невзрачна стара сграда по улиците. Има много добри примери за архитектура от Модернизма, които все още на са топлоизолирани и боядисани в прасковено.


арх. Десислава Стоянова

арх. Десислава Стоянова 


 

Има ли дреха, която винаги ще остане в гардероба ти и защо?

Мариана: Раирана тениска, понякога моряшка (и не само защото е тематично за случая).