Skip to main content

Каним те на кино!

Film Festival


И то не какво да е, а такова, посветено на дизайна! Време е да ти споделим пълната филмова програма, част от тазгодишното издание на Мелба Дизайн фестивал, което Fashion Days има радостта да подкрепя. Събота, 9 ноември, ще ни срещне с невероятни имена и специалисти в различни творчески области. Ще чуем лекция за въздействието на типографията от Ноел Льо и Рето Мозер от студио Grill Type, ще се докоснем до уличното изкуство и историята на Джо Каслин – активист, художник и учител. Ще научим повече за The Calvert Journal – най-важното англоезично списание, посветено на съвременната източноевропейска култура, от главния редактор на изданието – Лиза Премиак. И още, и още!

Веднага след симпозиума, на 10 ноември стартира и мелбата от филми, които жадно искаме да погълнем заглавие по заглавие. Ето ги и тях:


Rams


RAMS

10 ноември от 18:00 ч.

Rams е документален портрет, посветен на един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света и легенда на германския индустриален дизайн – Дитер Рамс. Той е главен дизайнер на компанията за електроуреди Braun от 1961 до 1995 г. В огромна степен Рамс формира модерния германски индустриален дизайн и принципите на функционализма, също така се смята за основоположник на много от принципите на дизайна на съвременни продукти за масова употреба, включително продуктите на Apple. 


Aeropress


The Aeropress

10 ноември от 15:00

По-рано в същия ден ще бъде излъчен филмът Aeropress, който проследява пътя на аеропресата за кафе – от нейния създател до използването ѝ в различни страни по света. Чудесен пример за находчивостта, свободния дух и последователността за стартъп културата и как дизайнът спомага за нейното приложение.


Design Canada


Design Canada

12 ноември от 19:00 ч.

Едно от най-търсените и любопитни фестивални заглавия от изминалата година. Филмът прави важен и специфичен обзор на златната ера на дизайна в Канада. Лентата разказва през призмата на графичния дизайн за трансформацията ѝ от колонизирана страна до едно от най-мултикултурните общества в света.


Grafic Means


Graphic Means

22 ноември от 19:00 ч.

Филм за еволюцията на графичния дизайн, който покрива динамичните години от средата на миналия век до 90-те години. Посредством участието на едни от най-влиятелните имена в областта, режисьорът Бряър Левит задълбава в темата за промяната, която настъпва в индустрията след активното навлизане на компютрите и загърбването на аналоговите методи и инструменти.


Bauhaus


BAUHAUS SPIRIT: 100 YEARS OF BAUHAUS

27 ноември от 19:00 ч.

Лентата е посветена на 100-годишнината от създаването на движението Баухаус. Тя показва и съвременни социални, концептуални и артистични произведения, които се свързват с историята на движението.


Kusama


Kusama: Infinity

30 ноември от 18:00 ч.

Забележителен филм за живота и изкуството на световноизвестната японска артистка Яой Кусама. На 90 години тя продължава да смайва всички със своите ярки скулптурни и огледални инсталации. Филмът обгръща историята на Кусама – от консервативното възпитание до революционерката, изпреварила времето си.

 

Всички филми са на английски език, без субтитри на български. Локацията на филмовата програмата ще бъде GENERATOR – бул. “Черни връх” 47. Повече информация за фестивала и билетите ще намерите ТУК.