Skip to main content

Новите герои в “Мелба на живо”

main


Единадесетото издание на “Мелба на живо” отново ще се случи дигитално  на 25 юни, за да може да достигне до теб, теб и теб, където и да е твоят малък летен остров на блаженство и спокойствие. Очаква те пряко включване в Zoom от Майорка, Саутхемптън и Лондон, за да се запознаеш с изненадващите и невероятни професионални изследвания на трима международно признати таланти. Темите, които ще бъдат засегнати отново са цветни и любопитно обхватни: биоматериали, по-хуманни мебели в родилните отделения и етично занаятчийство.

Гостите в издание номер 11 от “Мелба на живо” ще бъдат:

Нинела Иванова – биодизайн и нови материи. Тя е доктор на науките, а темите, с които умело борави, включват широк диапазон от завъртащи главата идеи за по-благородно бъдеще чрез технологии, изкуство, дизайн, текстил и мода, всички вдъхновени от бактерии, гъби и плесени. 

Елиа Недков – интериорен и мебелен дизайнер, архитект, моден експериментатор, артистичен директор, куратор, фотограф... Той има толкова богат опит и интересен професионален път по света, че историите му са подобни на магични приказки. Този път ще ни разкаже за новия си бранд чанти e. n_bags, създадени в Майорка. 

Стилияна Минковска – авършил архитект със сериозен уклон към интериори, продуктов дизайн и фотография. След като печели една от четири резидентни места в реномираната програма за млади таланти на Музея за дизайн в Лондон, тя излиза с революционна разработка за вида, функцията и употребата на мебелите в родилните зали в серията Ultima Thule.

 

“Мелба на живо” се организира съвместно с Fashion Days, шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил. Ето защо имаме удоволствието за пореден път да те срещнем с лекторите на събитието дни преди то да се състои в един традицинен блиц.

Ето ги отговорите на Елиа Недков:

Какви емоции ти носи участието във формата “Мелба на живо”? 

Мисля, че хората обичат да слушат истории, а аз обичам да разказвам, така че се съгласих с усмивка. 


Ч

Чанта от бранда на Елиа Недков


Какво послание ще оставиш с историята си по време на онлайн събитието? 

Цикълът се завърта, време е отново да обърнем внимание на локалните възможности, да свържем занаятите със съвременен дизайн и култура. 

Каква супер сила носи съвременният дизайн? 

Дизайнът е съвкупност от различни съставки – главно функционални и естетически. Трудно ми е да филтрирам една супер сила, бих казал, да те покани и вдъхнови за един по-интелигентен диалог с живота. 


о

Още един модел от чантите на Елиа Недков


Подскажи ни кои са твоите онлайн места за дизайн и вдъхновение сега? Онлайн галерии, интересни сайтове, любопитни YouTube канали или друго? 

Вдъхновявам се обикновено офлайн, но все пак: MUBI за филми, DIVISARE за архитектура и в Pinterest.

Какво мечтаеш да ти се случи това лято?

Приключения, както винаги.

 

И отговорите на Нинела Иванова:


Ninela

Какви емоции ти носи участието във формата “Мелба на живо”? 

Вълнение и любопитство. Рядко имам възможност да представя работата си в България и ще се радвам да съм част от диалога за нови посоки в дизайна и иновациите на родна почва, особено в компанията на Стилияна Минковска и Елиа Недков.

Какво послание ще оставиш с историята си по време на онлайн събитието? 

Да търсим смисъл, емпатия и истинска стойност в подхода си, начина на мислене, работата и общуванете с хората, както и качеството в реализацията.

Каква супер сила носи съвременният дизайн? 

Съвременният дизайн е всеобхватен – слива дисциплини, роли, техники, принципи, умения. Дава свобода на практиката и множество полета за изява. С това идва и голяма лична отговорност да не спираме да се развиваме и да търсим по какъв начин нашият дизайн прави нечий живот малко по-добър и отваря бъдещето на нашата сфера за идни поколения.


n

 


Подскажи ни кои са твоите онлайн места за дизайн и вдъхновение сега? Онлайн галерии, интересни сайтове, любопитни YouTube канали или друго? 

Предпочитам преживявания на живо – изложби, балет, пътуване, научни конференции, за които Лондон е прекрасен културен център. Например, от миналата година Alexander McQueen представят отворен архив на колекциите си два пъти годишно, което е невероятна възможност за близък досег с изкуството в много искрен и търсещ облик. А любима балетна трупа е студиото на Матю Борн New Adventures https://new-adventures.net.

От особен интерес в момента за мен е връзката дизайн – иновации – бизнес – хора – технологии – лидерство, и тъй като нямам възможност да пътувам, чета книги – например автобиографиите на Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft ‘Hit Refresh’ и Ричърд Брансън от Virgin ‘Losing My Virginity’. За мен е важно дизайн мисленето да е в час със събитията от световен мащаб – следя World Economic Forum (https://www.weforum.org), Тhe Economist, Harvard Business Review и по-специално подкаста HBR IdeaCast.  

За дизайн, предполагам е ненужно да споменавам Dezeen, IDEO...  В социалните мрежи следя любими дизайнери и мои съратници. Препоръчвам Instagram галерията на студио Себастиан Кокс, които съчетават много цялостно дизайн, майсторство, лична философия и грижа за околната среда @sebastiancoxltd. А за тези, които искат да се запознаят с идеи и практика от Кралския Колеж за Изкуство, на 9 юни стартира нова програма от отворени лекции In Session за през лятото. Днес в разговор за нови насоки в дизайна и екологията бяха Джеръми Майърсън – основател и главен редактор на Design Week (първото в света седмично издание за дизайн), както и един от основателите на центъра за дизайн Хелън Хамлин, където работя – и Джон Такара – писател, критик, активист и бивш директор на Netherlands Design Institute.

Какво мечтаеш да ти се случи това лято?

В професионален план имаме вълнуващи проекти, които се надявам да минат успешно. В личен план мечтите ми са много простички и човешки – да успея да посетя семейство и близки приятели в България, които ми липсват много, да се смея и танцувам с любими хора тук в Лондон.

И отговорите на Стилияна Минковска:


st


Какви емоции ти носи участието във формата “Мелба на живо”? 

Много се вълнувам и съм изключително благодарна на екипа за селектирането ми. Беше страхотна изненада и нямам търпение за участието си с още двама страхотни и иновативни дизайнери. Мисля, че ще се получи страхотно! 

Какво послание ще оставиш с историята си по време на онлайн събитието? 

Надявам се хората да вникнат в това колко е необходимо да се преразгледа болничната ни среда, мястото, в което създаваме живот, а и често – място, където поемаме последния си дъх. Всичките ми близки са родени и са си отишли от този свят в болница. Мисля, че трябва това да е съкровено място, където се набляга на човеко-центриран дизайн, където хората, заедно с тяхното светоусещане, емоции и физическо състояние заемат най-голяма важност. До момента всичко работи в полза на болничния персонал и това, което е най-благоприятно за тях. А трябва да е точно обратното – хората, постъпили в болнично заведение, поради каквато и да е причина, трябва да са с приоритет пред нуждите на лекарския състав. 

Обикновен пример е това как жените раждат – на легло, което е крайно неблагоприятно за физиологията им. Така гравитацията дърпа бебето надолу, което притиска най-голямата артерия в човешкото тяло (Вена Кава), която от своя страна носи кислород в утробата. Но за гинеколозите е най-добрата поза, защото литотомията (хоризонтално/легнало положение) е операционното телесно разположение. 

Каква супер сила носи съвременният дизайн? 

Носи ми безкрайно много вдъхновение, а вдъхновението ражда любовта и страстта, или поне в моя случай, за творческо изкуство и развитие. Мисля, че благодарение на съвременния дизайн ние сме на път да направим дори Космоса по-достижим (препратка към Space X) за обикновения човек, не само за професионални астронавти. 

Съвременният дизайн е навсякъде и във абсолютно всеки неодушевен предмет – от опаковката на пакетче дъвки до най-новия и иновативен модел на автомобил или самолет, всичко това е коктейл, една мелба от креативност, оригиналност и прецизно инженерство. Направо си е перфекционизъм. 

Подскажи ни кои са твоите онлайн места за дизайн и вдъхновение сега? Онлайн галерии, интересни сайтове, любопитни YouTube канали или друго? 

Пандемията предостави много безплатни платформи, с които да запълва времето на любителите си. Например the Design Museum, където наскоро приключих резиденцията си, има всекидневни занимания за малки и големи привърженици на съвременния дизайн. 

Има страхотно много разнообразни изложби, концерти и театрални постановки. Ерика Баду обяви концерт за $2, който изпя от вкъщи, същото направиха и Пинк Флойд, но безплатно. 

Кралската Опера, Националният театър и музеите в Лондон също отвориха виртуални врати за много свои почитатели, което си голямо изкушение, защото се докосваш до тях или безплатно, или срещу символична сума пари. 

Аз лично се включих в доста семинари и йога практики онлайн. Изгледах и много участия на Виртуалния Дизайн Фестивал на Дизийн, в който ще участвам на 23ти юни с много силна банда от дизайнери, куратори и дизайн историци, така че заповядайте! Темата ще е раждането смъртта като универсални човешки процеси.

Всяка сутрин чета статиите на Refinery29, много мое любимо онлайн местенце, посветено на дамите, с най-надъхващите хороскопи. В момента е доста центрирано върху Black Lives Matter – движението, на което съм краен привърженик.

Какво мечтаеш да ти се случи това лято?

Мечтая си за Иракли, за Емона и за една седмица в рая, когато си дойда в България през август. Мечтая си и да попътувам, тъй като всичките ни екзотични планове пропаднаха епически, докато Ковид-19 имаше съвсем различно задание за света. 

В професионално отношение си мечтая триптихът Ултима Тули да намери своя дом в някоя болница в Лондон, това ще е най-големият ми подарък!


h