Skip to main content

Жени Ковачева за модата, музиката и точките - първа част

Предполагаме вече познавате чаровната и талантлива Жени Ковачева, която е нашият стилист в предаването "Гласът на България". Жени е млада, амбициозна и споделя страстта ни към модата и добрия стил. Завършила е специалност Мода в Националната художествена академия. Работила е за предавания и сериали като "Къде е Маги?", "Отплата", "Стъклен дом - 1", "Music Idol - 3" и много други. Била е редактор и стилист в списание "МОДА" и стилист към списание “Gentleman”. Имахме удоволствието да си поговорим с нея за мода, "Гласът на България" и страстта й по точките. Интервюто ни с Жени е наистина много интересно и ще ви го представим в две части.

От колко време работиш като стилист?

Ж: Започнах работата си като стилист през 2007 година.

Как би описала професията си?

Ж: Интересна, разнообразна и вдъхновяваща. Всеки път съм изправена пред нови предизвикателства, концепции и различни идеи и се срещам с нови и интересни хора.  Имам възможността да изразя себе си, да покажа отношението си към модата, визията на хората и личното ми усещане за стил. Но може би едно от най-ценните неща е удовлетворението, когато съм постигнала добър резултат и съм сътворила нещо красиво.

Защо визията е важна, когато сме на сцена? 

Ж: Визията е първото нещо, което прави впечатление, още с излизането на сцената.  Тя подчертава характера и говори за самия участник, стила музика, който изпълнява, и допринася за постигането на истинско шоу. Повечето известни изпълнители притежават личен стил, отличаващ ги от останалите, и твърде често стават пример за подражание. Превръщат се в идоли и модни икони на цели поколения и допринасят за появяването на различни тенденции.

Музиката вдъхновява ли те в избора на подходяща визия?

Ж: Разбира се, че музиката е голямо вдъхновение! А що се отнася до участниците във формата - винаги се опитвам да направя адекватен и съвременен прочит на стайлинга от съответната песен или клип. Съобразявам се със стила на песента и дадения изпълнител, но винаги се старая да не копирам цялостно визията. Може да има препратки и характерни детайли в духа на времето, от което е парчето, но в никакъв случай имитация, защото преди всичко изпълнителите показват себе си, собствения си стил и така се борят за победа.

Какви са актуалните тенденции в сценичната визия, когато говорим за изпълнителите? Има ли въобще подобни тенденции?

Ж: Не бих казала, че има тенденции специално за сценичната визия. Ръководим се от тендециите за сезона, от музиката, от фигурата на съответния човек и много други фактори.

Кои са задължителните аксесоари за този сезон?

Ж: Много са! Те са абсолютната страст на стилиста. Аксесоарите с камъни и кристали, с неонови акценти, колиета и обеци в етно стилистика, чантите тип плик с множество капси, шипове и пирамиди са тотален хит този сезон. Еднакво актуални са както заострените лачени обувки, така и тези с платформа, както и бижутата от плексиглас.

Следва продължение :)