Skip to main content

Да си спомним за Oscar de la Renta

„Работи здраво. Вярвай в себе си. Не рекламата продава дрехи, е жената от нея.”

                  - Oscar de la Renta

Oscar De La Renta Spring 2007 - Runway

През октомври 2014 г. модният свят се разделя с едно от най-легендарните имена в него. Любим дизайнер на редица знаменитости и модни икони, Oscar de la Renta си отива на 82-годишна възраст след тежка битка с рака. Той винаги ще се помни като един от героите за непреходния женствен елеганс – перфектен джентълмен с великолепно усещане за стил. Днес, на неговата рождена дата, отдаваме почит на този талантлив дизайнер и наследството, което оставя зад гърба си.

Giorgio Armani - One Night Only NYC - SuperPier - Front Row

"На този свят няма човек, който да накара една жена да се чувства по-красива от Oscar de la Renta.”Това казва Karlie Kloss след ревюто, което се оказва последното в кариерата на дизайнера през септември 2014. Той винаги е отдавал достойно място на вечната женска красота, а творенията му я подчертават до най-малкия детайл. В последния сезон на „Сексът и градът“ Carrie Bradshaw нарече творчеството му поема – напълно сме съгласни с нея!

Oscar De La Renta - Runway - Mercedes-Benz Fashion Week Spring 2015

Намерението на Oscar de la Renta никога не е било да бъде непримирим революционер сезон след сезон. Самия себе си той вижда като посланик на красотата, чиято единствена цел е да създава необикновени и прелестни рокли, които могат да накарат всяка дама да се чувства като кралица.

85th Annual Academy Awards - Arrivals

Преди да започне модната си кариера, доминиканският дизайнер учи изобразително изкуство в Мадрид. Първите му стъпки в света на модата са като моден илюстратор – тогава работи заедно с Cristobal Balenciaga. След това помага на Antonio del Castillo в Lanvin, мести в Ню Йорк, където работи за Elizabeth Arden, а после се стига и до сериозната стъпка – основаването на собствен лейбъл през 1965 г. От 1993 до 2002 г. създава и колекциите с висша мода на Balmain, като става първият американски дизайнер (по това време вече има и американско гражданство), който е на такава позиция във френска модна къща.

2004 spring summer

Моделите на Oscar de la Renta са носени от редица знаменити жени, известни личности и такива с кралско потекло - Jackie Kennedy, Laura Bush, Hillary Clinton и Michelle Obama.

Queen Sofia Spanish Institute 2013 Gold Medal Gala

Дизайнерът печели редица престижни награди, избран и е за президент на Съвета на модните дизайнери на Америка. Освен линията с дрехи, има още линии с аромати и аксесоари за дома, а през 2006 г. идва ред и за булчинската му колекция – част от нея са едни от най-желаните сватбени рокли на планетата.

2014 Bridal Spring/Summer Collection - Oscar De La Renta - Show

Модният свят винаги се разклаща от загубите на велики таланти. Малко преди смъртта на Oscar de la Renta, модната къща наема Peter Copping от Nina Ricci като художествен директор. Две години той изпълнява задълженията си на тази позиция, а точно преди няколко дни напусна знаменития лейбъл. Кой ще го замести, за да предаде наследството и да продължи достойно историята на Oscar de la Renta? Предстои да разберем!

Oscar de la Renta Remembered


Photo credits: Getty Images