Skip to main content

Мелба на живо 13 идва с жесток гост!

1


Слагайте алармите за утре, 28 януари, за 19:00 ч. И гледайте напълно безплатно новото издание на Мелба на живо с гост Нолан Джайлс, редактор и критик по темите дизайн и архитектура за мега якото списание MONOCLE, както и водещ на радиопредаването MONOCLE ON DESIGN. Побързахме да направим традиционния си небрежен, но интересен блиц с него, за да повдигнем малко завесата около любопитната му личност. Повече – утре ТУК.

 

Ако трябва да опишете работата си в Monocle на човек, който няма представа какво е Monocle, как ще го направите?

Аз пиша статии. Пиша за дизайн, архитектура и мода по света. Старая се да намирам истински истории, които биха били интересни и полезни за читателите на Monocle. А те са мъже или жени с доста разнородни интереси – от политика до дизайн и култура, които са пътували доста по света. Фокус на списанието е животът в градовете и как можем да го направим по-приятен и значим.

Какво е усещането да бъдеш част от Мелба на живо?

Считам, че участието ми се оказа много полезно и интересно за мен самия, защото се разтърсих и разбрах много за София и България и възможностите, които предлагат като локации, подготвяйки се за семинара. В Мonocle по принцип се стараем да обръщаме внимание на малко по-непопулярни места по света и вместо за Париж, например, пишем за Порто. А аз знаех много много малко за София. Жалко, че не можем да се видим на живо!

Какво е посланието, което искате да предадете на публиката с вашата участие Мелба на живо?

Доста широки са темите от Monocle, които мога да засегна в Мелба на живо – от дизайн до архитектура. Toва, върху което мисля да се съсредоточа, е домът. Не искам да зацикляме на тема домашна изолация и пандемия, а по-скоро да оценим елементите, които правят дома ни уютен и комфортен, както за живеене, така и катo хоум офис. Да се опитаме да оценим добрия дизайн. Планирам да покажа и някои много добри архитектурни примери от списанието.


2


Ако съвременният дизайн може да получи суперсила, каква суперсила бихте избрали и защо?

Без да се замисля, бих пожелал добрият дизайн да бъде по-достъпен и универсален. Интересното в моята работа е, че аз пиша за красиви и впечатляващи мебели или къщи, но те са толкова скъпи, че хората не могат да си ги позволят и затова те няма как да променят тяхното ежедневие. Ако цялата мебелна индустрия и добрият дизайн като цяло, бяха по-достъпни за обикновените хора, тогава наистина щяха да имат по-голямо влияние върху живота им. В този смисъл, Икеа, въпреки всички противоречия около този бранд, е абсолютен революционер и прави много в посоката на добър масов дизайн.

Споделете с нас от къде онлайн се вдъхновявате ежедневно? 

Instagram определено е моят любим ежедневен източник на вдъхновение и полезен инструмент за проучване на любопитни материали. Обичам това, че е компактен, че може да откриеш всичко с един клик, с един хаштаг и да разгледаш места, до които нямаш практически достъп. Особено в последните месеци. Разбира се, не можеш да оцениш добрия дизайн само по снимка. Един от новите проблеми в тази сфера е, че прекалено много дизайнери си мислят първо как да направят обектите си да изглеждат добре визуално и да привлекат внимание в Instagram и после – как да бъдат наистина функционални.

Имате ли дреха, която бихте пазили завинаги? И каква е историята зад това съкровище?

Интересен въпрос, който идва в момент, в който в Monocle подготвяме материал за устойчивата мода, поправянето и ремонтирането на предмети и дрехи и поставяме въпроса имаме ли нужда от всички това. Не е ли по-добре да купим нещо скъпо и качествено веднъж вместо да купуваме евтини и нетрайни неща? Имам едно старо, но много любимо ленено сако от един независим белгийски дизайнер, което обличам всеки път, когато мога да си позволя да бъда спортно-елегантен. То e втора ръка и си беше шопинг находка.