Skip to main content

5 дестинации за уникални летни снимки

Vera Gotseva blog

Обявяваме старта на ваканционния маратон в блога ни. Очакват те много интересни теми, поверени на страхотна селекция гостуващи автори. Първа посрещаме Вера Гоцева и нейната вълнуваща селекция от дивно красиви места за снимки из България. Вера, известна още с прозвището Ломовера, води различни курсове по фотография и е лектор във формати като TED и Creative Mornings, също така е гост-лектор в няколко университета. Зад гърба си има 7 реализирани изложби. Като едната от тях се случва не къде да е, а в рамките на Barcelona Design Week през 2014-а.

Вера започва да се занимава с фотография едва когато е на 3 години. Започва своя път като фотограф в работа с лентови апарати, минава през дигитални камери, за да стигне до идеята, в която силно вярва днес – важно е не устройството, а човекът зад него. Това и причината през последните четири години да обедини двете си най-големи страсти – разказването на визуални истории и пътуването. Прави го под формата на първите си по рода си курсове по смартфон фотография у нас, които провежда като фотоуикенди на различни красиви места из България.

Време е да се потопим в атмосферата на няколко от най-красивите сред тях и в разказа на самата Вера:

 

Белмекен:

Белмекен е едно от най-красивите места, които може да снимате в близост до София. Намира се на два часа път с кола, ако минете по магистралата и после отклоните през Костенец, Белово към Велинград и местността Юндола, от която само нагоре е язовир Белмекен. Пътищата минават през красиви местности, а нагоре към язовира е само борова гора и ширнали се поляни. Има поне няколко места, на които може да спрете преди водата, но разбира се, яз. Белмекен е най-красивата точка от тази дестинация. Намира се на почти 2000 метра надморска височина и това го прави най-високия на Балканския полуостров. От хълмовете около него се разкрива целия Пирин. Локацията прилича малко на лунен пейзаж и това я прави още по-интересна.


Belmeken photo

 

Пътят между Шабла и Камен бряг:

Прекрасна локация за снимки е пътят, който се движи паралелно до морето на Север – този между Камен бряг и Шабла. Обичайно от двете му страни има безкрайни поля, заети или от високи житни класове, или от слънчогледи, които се полюшват нежно от вятъра. На фона, противоположен на морето, се разкрива поредица от огромните електрически вятърни мелници, допълващи пейзажа. Цялата картина е доста сюрреалистична. Очите се пълнят с красота, а в ушите се чува единствено тихото звучене на морето.  През лятото може да се спре буквално през 100 метра за нови снимки.


Shabla

 

Изоставената местност “Комлекс Сините езера”:

Хващате пътя към Белоградчик и след Петрохански проход, малко преди Монтана вдясно ще различите блатиста водна площ. Няма никакви обозначителни табели на мястото, така че не разчитайте нещо да ви насочи натам. Просто трябва да се кара бавно и да се внимава. Веднъж като различите вода и се отбиете, ще откриете цял лабиринт от изоставени парко алеи, които са доста интересен фон за снимки. Бетонните алеи са превзети от трева и дървета. Останали са и основите на малки бунгала, които някога са съществували. Това, че в миналото е имало комплекс,  се разбира единствено от подсказката на Google location. Локацията е много дива и супер интересна.  Ако имате интерес към изоставени места, превзети от природата, препоръчвам за снимки.


Sinite ezera

 

Село Свежен:

Село Свежен се намира в Сърнена Средна гора, на 32 км от Карлово и 70 км от Пловдив. Това разположение подсказва и двата възможни начина да стигнете до него – или по магистралата, или по Подбалканския път. От Карлово хващате отбивка за село Ведраре, с която слизате от Подбалбанския път и се насочвате бавно съм Средна гора. Пътят преминава през поредица от села, преди да се извие нагоре в планината и да стигне Свежен. Селото носи изцяло духа на българското възраждане и може да видите над сто къщи в типичния кирпичен стил. Свежен е основан през  14 век и е процъфтявал още тогава. Старото име на селото е Аджар (камък на турски) и местните и досега се определят като Аджари. Онова, което е хубаво на Свежен, обаче е не просто историята, а това, че е супер живо село, с много приятни хора и чудна Ракиджийница. Освен, че самото място е подходящо за снимки, рано сутрин на изхода на селото може да хванете страхотни изгреви. С две думи и в Свежен, и извън Свежен има поне няколко локации за снимки.  


Svejen


 

Драгоманското блато:

Блатните райони на Драгоман се обединяват в Драгоманското блато. Прекрасна локация за фотография само на 40 минути от София в посока Сърбия. Освен че пътят натам е безкрайно интересен и сякаш непознат ( по-малко се пътува на запад, а по-често на изток към морето), самото блато е адски красиво. Високите папрати са интересни във всеки сезон – зелени или прегорели от слънцето. Пейзажът е смесица от пустота и живот, защото там гнездят много птици. Има малки дървени пътеки, които позволяват влизането в малка част от блатото. Освен долу в ниското при водата, заслужава си и да изкачите Чепън планина, част от планинския масив на Стара планина, в чието подножие е Драгоман.  Един ден на локацията не ви мърда.


Dragoman

Tова са и 5-те места, с които ни срещна фотографа Вера Гоцева. Не пропускайте да разгледате нейния УАУ Instagram и да я последвате на – @LOMOVERA.