Skip to main content

Да си спомним за Coco Chanel

61st Primetime Emmy Awards Nominees For Outstanding Costumes Kick-Off Party

Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, Франция. Днес, 133 години по-късно, отдаваме чест на талантливия артист и гениалната жена, която създаде редица непреходни модели, научи редица дизайнери как да трансформират страстта в дрехи и вдъхнови редица жени по целия свят – нашия свят, вашия свят и модния свят в глобален аспект.

Ранните години от живота на Chanel са далеч от красиво детство. След смъртта на майка ѝ момичето е изпратена в сиропиталище, където е отглеждана от монахини. Те учат малката Gabrielle как да шие – умение, което по-късно ще предопредели живота ѝ. В свободното си време тя пее в кабарета, посещавани от офицери. Именно там идва и прякорът „Coco”. Докато все още се опитва да развие кариера в пеенето, тя се запознава с с младият бивш офицер и богат наследник Étienne Balsan, който предлага на Gabrielle помощ да отвори свой собствен бизнес в Париж. Скоро жената го напуска заради един от най-богатите му приятели, Arthur “Boy” Capel. И двамата господа са своеобразен инструмент в модната кариера на Chanel.

Coco Chanel

Chanel започва да създава шапки още докато живее с Balsan – в началото само като развлекателно занимание. През 1910 г. става лицензиран производител и отваря в Париж бутик с името Chanel Modes. Следват магазини в Довил и Биариц и започва да създава и дрехи. Моделите се произвеждат предимно от обикновени материи като жарсе и трико, дотогава използвани предимно за изработка на мъжко бельо.

Jersey suit, models by Gabrielle Chanel published in magazine "Les elegances parisiennes", march 1917

През 20-те години е пуснат и първият парфюм - класиката Chanel No. 5. Той е първият парфюм в света, който носи името на своя дизайнер. Всеизвестен факт е, че всяка уважаваща себе си французойка има бутилка от ароматния еликсир на своя нощен шкаф. По-малко известен факт е, че това важи и за нашите модни редактори :)

Chanel Number 5

През 1925 „Coco” представя легендарния костюм на Chanel със сако без яка и вталена риза. Предложението е революционно и отново заимства елементи от мъжкия гардероб. По този начин тя подтиква жените да се сбогуват с корсетите и да не се страхуват да преследват своите професионални цели със стил.

Evening Gown

Друго революционно откритие от 29-те е малката черна рокля на Chanel. Дизайнерът рискува и превръща цвят, който до този момент се е свързвал със скръб, в елегантно вечерно облекло. През 1929 г. се появява и чантата, вдъхновена от използваните по онова време войнишки чанти през рамо, с които ръцете остават свободни. Дизайнът е доразвит и през февруари 1955 г. се завръща с името „2.55“ (от датата, на която е представен) – класиката, която познаваме и днес.

2016 amfAR New York Gala - Arrivals

В допълнение към модния гений Chanel се изявява като известна фигура в парижките литературни и артистични среди. Тя създава костюмите за Руския балет, както и за постановката „Орфей“ на Jean Cocteau. Сред клиентите ѝ са Greta Garbo и Marlene Dietrich, сред личните приятели са артисти като Jean Cocteau и Pablo Picasso, а за известно време има и връзка с Igor Stravinsky.

През 1923 г., на 40-годишна възраст, Chanel е представена на богатия херцог на Уестминстър Hugh Richard Arthur Grosvenor. Той я обсипва с екстравагантни бижута и скъпо изкуство, купува ѝ и апартамент в престижния квартал Mayfair в Лондон. Аферата с херцога продължава 10 години. Когато по-късно я питат защо не се е омъжила за него, тя отговаря: „Имало е няколко херцогини на Уесминстър. Но Chanel е само една.“

Coco Chanel, French couturier. Paris, 1936 LIP-283

Голямата депресия през 30-те има неблагоприятен ефект върху компанията на Chanel, а Втората световна война я принуждава да затвори. По време на германската окупация във Франция Chanel има връзка с германския офицер Hans Gunther von Dincklage и получава позволение да остане в апартамента си в Hotel Ritz. След края на войната „Coco” е обвинена в предателство срещу родината заради връзката с германеца. Тя напуска Париж и прекарва няколко години в Швейцария.

Coco Chanel

На 10 януари 1971 г. забележителният житейски път на Chanel достига до своя край. Погребението се състои в църквата Света Мария Магдалена в Париж. Първите редици са окупирани от близки приятели и самите модели от ревютата на Chanel. Стотици души се събира да изпрати подобаващо модната икона, като голяма част от посетителите са облечени в костюми на Chanel.

Chanel : Runway - Paris Fashion Week - Haute Couture Fall/Winter 2016-2017

По-малко от десетилетие след смъртта ѝ, дизайнерът Karl Lagerfeld вдъхва нов живот на модната къща и продължава наследството на Chanel. А всеки модел любител, почитател или артист знае, че Karl е перфектният избор за тази задача.

Имате ли планове за уикенда? Горещо ви препоръчваме да посветите тази петъчна вечер на чаша вино, удобен диван и възхитителния живот на Chanel, представен във филма Coco avant Chanel. Ние определено ще направим точно това!

Premiere Of Sony Pictures Classics' "Coco Before Chanel" - Arrivals


Credits: Getty Images