Skip to main content

5 незаменими app-a за пътешественици

Danny main photo


Сезонът на ваканциите е в разгара си. Вера Гоцева вече те разходи из 5 чудно красиви места за снимки в България. Ирина Денева вероятно те разсмя с поне една от 5-те си травъл истории с неочакван край.

Днес петицата попада в ръцете на Даниел Спасов. От него получаваш жокер с 5 незаменими приложения за пътешественици. Дани е фотограф, видеограф и дизайнер. И не на последно място – обожава да пътува. Преди да последва мечтата си и да грабне камерата в ръце, създава дизайн на мобилни приложения в продължение на близо 8 години. Бяхме любопитни кои са неговите любими app-ове, когато е на път. И ето какво ни разказа той:

 

Днес те срещам с 5 много полезни приложения, които използвам на телефона си, когато пътувам. Някои повече в чужбина, други постоянно, но все полезнотийки за следващото ти пътешествие.

 

Минаваме направо към списъка, а първата ни спирка е Рим… или Рио? Все тая, с приложението Rome2Rio може да стигнеш навсякъде, като то ти помага да планираш пътя си с най-подходящия за теб транспорт.


romerio


Rome2Rio: Trip Planner (iOS, Android) - Апликация за планиране на твоето пътешествие – дава маршрути с всеки възможен транспорт от всяка до всяка точка по света – самолет, автобус, влак, автомобил, споделени пътувания и комбинации от няколко.

 

Готиното тук е, че с този app имаш представа колко време ще отнеме пътуването, колко горе-долу ще струва и какви варианти имаш за маршрут на картата.

 

За първи път се сблъсках с тази нужда, когато бях соло в Берлин и трябваше да стигна от единия край на града до другия. Тогава Google Maps ми даде вариант метро, което се оказа в ремонт по средата. След като ни свалиха, ми беше супер трудно да намеря автобуса, с който да стигна до следващата работеща спирка на метрото. Една алтернатива на този маршрут щеше да ми дойде добре в този момент. Или да мога да си преведа табелите на немски, които обясняваха как да се придвижа, но и за това ще спомена към края на този списък.

 

Докато сме на темата за ориентирането в чужд град или държава, е време да спомена и второто приложение, което вече има постоянно място в телефона ми.


mapsme


Maps.me - Offline Map & Nav (iOS, Android) – По принцип съм голям фен на Google Maps и често ползвам него докато пътувам, но дори да съм свалил картата за offline използване, липсва навигация. Maps.me решава този проблем и навигира дори offline.

Не мисля, че е нужно по-дълго обяснение. Това приложение е перфектният спътник, за да стигнеш дотам, където искаш с навигация, ако искаш да спестиш малко мегабайти от плана си.

 

Докато сме на темата за карти и места, които искаш да посетиш, ще спомена и следващия задължителен app за пътешественици.


mapify


Mapify - Your Trip Planner (iOS, Android) – Отново карта, но този път изцяло със съдържание и примерни маршрути от други пътуващи. Може да следваш маршрут, който вече някой е минавал, или да създадеш свой собствен. Може да следваш и конкретни трипстъри и къде те обикалят, та дори да се включиш в някой организиран уъркшоп или друго събитие, свързано с мястото, на което ще пътуваш.

 

Това приложение ми хареса много, защото ти дава възможността да се запознаеш с нови и готини хора, с които споделяте страстта към пътуването, а кой знае и какво още. Смятам, че е готино и полезно за всеки, на който му е трудно просто така да завързва познанства, докато пътува.

 

Друг вариант за намиране на интересни забележителности и малко описание за тях, пък и къде да хапнеш, или пийнеш след дългия ден, е номер четири от списъка ми.


guides lonely planet


Guides by Lonely Planet (iOS, Android) - Този app ти позволява да търсиш по градове, пръснати по света, като за тях има пътеводители и много добре описани предложения, какво може да се прави на конкретната локация.

 

Няма какво да се лъжем, всеки обича да му е лесно, докато пътува, а това приложение дава точно това – улеснява ти живота при намиране на локации, давайки повече информация.

 

Последното предложение в списъка ми не е точно за пътувания, но пък дали има хора, които не снимат, докато са някъде на интересно място? Не вярвам. Затова тук споменавам.


lightroom


Lightroom (iOS, Android) Все по-често пътувам специално, за да снимам и понякога искам снимките ми да са готови за качване в Instagram веднага. Затова обработвам някои директно от телефона си с Lightroom.

 

Дали ще е за стори, или пост няма значение. Апликацията е толкова добре направена, че още след първото използване, ще се чувстваш като професионален фотограф и ще започнеш да виждаш кадъра във всичко. Ще ти издам и една не толкова добре пазена тайна –  можеш да използваш присети, направени от креативни хора, с повече опит и да постигаш лесно, близки до техните резултати.

 

Интересен факт е, че дори в професионалното ми портфолио има 2-3 снимки, снимани и обработени с телефон, а не с камерата.

 

Няма да те лъжа, изисква се да му свикнеш малко при обработването на снимки, но това е като всяко нещо – пробваш няколко пъти и скоро започва да ти се струва, че вече го можеш от цяла вечност.

 

И едно бонус приложение, което не влезе в топ 5, но просто няма как да не го спомена– Google Translate (iOS, Android) – просто си е задължително, защото не само превежда online и offline (ако предварително си свалиш езиците, с които искаш да работиш), но има възможност да си преведеш текст от табела или меню, да речем. Насочваш камерата и виждаш буквичките засечени и преведени на родния език (AR magic). Страшно е удобно!

 

Това е моят скромен, но доста полезен списък от приложения, без които не тръгвам никъде. Много се надявам да са ти полезни и на теб и скоро да ми се похвалиш как някое от тях ти е свършило работа по време на епично пътешествие! Ако пък ти имаш свой топ 5 ще се радвам и аз да открия някой нов и готин app, който да използвам”.

 

Следи приключенията и красивите кадри на Дани, тук:

 

Instagram - https://www.instagram.com/dannyspasov/

Blog - http://dannyspasov.com/

YouTube - https://www.youtube.com/dannyspasov