Skip to main content

5 горещи спорта, които да изпробваш това лято

5 alternative sports to try this season

Петък – ден за плануване на пътешествия и нова ваканционна петица в блога ни. Този път с порция спортове, подходящи за тест през лятото. Вдъхновението ни идва от Бианка и Ники от @Wildhomedreamers. Те са двойка търсачи на щастие, което намират някъде там, между мечтите и вълните. Сърфът и слънцето са най-добрите им приятели. Обичат и пазят природата. И често грабват раниците си, устремени към нови хоризонти, култури и преживявания. С други думи – хубави хора. Ето какво ни споделят:

 

„Лятото е страхотно време да опитате нещо ново, да експериментирате и да имате преживявания, които да ви карат да се усмихвате цяла година… Ето нашите пет предложения за страхотни спортове, които да пробвате този сезон:

 

1. Сърф

 

Няма нищо по-вълнуващо, от това да лежиш на малка дъскичка насред морето, да загребеш и със сетни усилия да се изправиш, понесен от силата на вълната, която току-що си хванал… летейки насред водата, вкусвайки свежестта на света! Това е сърфът.

 

Макар и не толкова популярен в България, най-вече заради липсата на подходящи условия, това е един от любимите ни спортове, а културата и естетиката около него, са се превърнали в начин на живот за нас. Някои ще останат изненадани, че в Черно море също понякога има условия за този спорт! Вече има и не малко сърф училища, основно по плажовете на Южното Черноморие, където може да овладеете основното, а след това да практикувате у нас, или в съседните европейски държави. За нас хубавите вълни са и една немалка мотивация за пътуване – като се започне от Гърция, Италия, Испания, Франция, Португалия и се стигне до Азия и Африка. Ако пък не ви се гонят вълни, има варианти като падъл бординг, уинд и кайт сърфинг. Пробвайте – заслужава си!


surf


 

2. Плуване и гмуркане

 

Ако обичате водата, но не изгаряте от желание да се борите с нея и да гребете усилено дни наред, докато научите основите на сърфа – пробвайте плуване, в комбинация с  гмуркане или шнорхелинг.

 

Плуването е един от най-полезните спортове за цялото тяло, а през лятото е и добра алтернатива на скучното кардио във фитнеса. Ники е ужасно зарибен, най-вече защото му помага за сърфа, но и двамата си даваме сметка, че е наистина прекрасен начин да се радваме на водата, дори когато е спокойно. Гмуркането и шнорхелингът пък са преживявания, които допълнително ще разширят кръгозора ви и със сигурност ще ви донесат неповторими изживявания. Препоръчваме Червено море, където просто не можеш да се разминеш от корали и шарени риби. Излежаването на плажа няма да ви липсва! И за гмуркане има кратки курсове, а шнорхелингът може да практикувате и с приятели. Само се погрижете да имате хубави очила и плавници.


Diving


 

3. Трекинг/Хайкинг

 

Лятото определено не е само море, затова и третият спорт, който препоръчваме, обикновено се случва далеч от водата. Трекингът е практикуван от много хора в България, но ако не сте чували за него, е възможно просто да сте пробвали по-лекия вариант – хайкинг. И двете представляват ходене сред природата, по повече или по-малко утъпкан маршрут. Истината е, че много хора му казват "разходка", но ако се практикува редовно и правилно, си е чисто и просто спорт. В България имаме щастието да разполагаме с всякакви по вид и трудност пътеки. И не се изисква много, за да намерите подходящия терен. Отново, предимствата на чистия въздух и прекрасната природа са неоспорими, пред потната и нажежена обстановка във фитнеса през лятото. На Ники му отне известно време да разбере защо е толкова хубаво, но после си направихме един преход в Пирин и разбра… Отново правилната екипировка – или поне обувки са важни, но не чак задължителни. Хладилната чанта и покупките за пикник обаче оставете за следващия път ;)


hiking


 

4. Йога на открито

 

Окей, намерихме алтернативи на кардио упражненията в залата, но много хора предпочитат по-цялостни занимания като стречинг или йога.  Ако знаете поне основните пози и принципи на този тип практики, съветът ни е да опитате да ги пресъздадете на открито. В планината или сутрин рано на плажа. Усещането е в пъти по-различно! За нетърпеливци с бурен характер като нас, успокояващият ефект е невероятен. Ако ви е срам да мятате ръце и крака сами в парка – има и организирани групи, които практикуват навън, както и хотели, които правят програми за любители на йога, предлагайки занимания с учител на място. Иначе дори простият стречинг насред чист въздух си е чудесна мини тренировка, за онези, които не обичат сложни занимания. Намерете миг спокойствие по време на почивката си и изнесете постелката за йога навън! Или пък се отпуснете направо на тревата. Или в пясъка!


yoga


 

5. Лонгборд/Скейтборд

 

Последният спорт, който сме сигурни, че ще донесе едновременно радост и добра физическа форма това лято, е лонгбориднгът. Малко прилича на сърф на колелца, съответно ви е ясно защо се запалихме. Е, години по-късно си остава едно от любимите ни занимания в града (а и не само) – Ники напоследък набляга повече на скейта, вие може да пробвате и мини дъска тип крузър. Стигмата, че приляга само на деца и тийнейджъри отдавна вече е отхвърлена, така че – нямате оправдание ;) В повечето градове вече има и учители, които работят индивидуално или в група. Може да се практикува в парка, не са необходими специфични условия (освен, разбира се, да не вали) и е активност, която освен че влияе позитивно на повечето мускулни групи, развива изключителен баланс. На всичко отгоре, носи невероятно усещане на лекота и свобода – точно както лятото!“


longboard


 

Следи приключенията на Бианка и Ники в техния блог и в Instagram.