Skip to main content

5+5 супер съвета за пътуване с деца

Финалът на ваканционния маратон в блога ни запазихме за невероятната Мария Илиева. Мария е една от онези супержени, които винаги успяват да ни изненадат с вдъхновяващи разкази, да ни заредят с желание за пътешествия и да ни покажат радостта в простите неща. Освен с екзотични дестинации и чара на селото, тя ни запознава и с нейните лични моменти чрез блога си LaMartinia и онлайн пространството за истории от първо лице Parentland.

Майка на две момичета, Мария ще ни даде 5+5 съвета при пътуване с деца, които са еднакво валидни за всяка възраст. Пожелаваме ти приятно четене и неспирно вдъхновение през приключенския сезон! 

 

"Да пътуваш с деца не е някакво геройство или извънредно начинание, достойно за медал, а е нещо съвсем нормално – също както неделен обяд или разходка в парка. Колкото по-рано децата приемат смяната на локацията за естествена семейна динамика, толкова по-бързо ще свикнат да се адаптират към нова обстановка и реалности, независимо дали се отнася за тропиците или близкото село.

Не съм сигурна, че съществуват универсални съвети за пътуване с деца, всички сме различни, приоритетите и вкусовете ни – също. Но ето няколко момента, които смятам за важни:

1.   Не ги чакайте да пораснат, за да пътувате заедно

Често чувам от родители, че не взимат децата, защото нямало да си спомнят нищо. Ако ви попитам за третия ден от миналогодишното ви море, едва ли ще можете да ми го преразкажете. Е, защо да го искаме от децата тогава. Идеята на пътуването е да създава емоции в настоящето, да сплотява, да разкрива нови територии, да учи на красота, толерантност, приемане, да разкрива света и човешките истории, а не да прави архив за протокола. Дори нищичко да не си спомнят след време, научили са много и ключови уроци –да се приспособяват лесно, да комуникират извън обичайната си среда, да изследват новото, да бъдат любопитни и свободни, да не се мислят за център на света. А какво по-важно от това!

 

5 супер съвета за пътуване с деца5 супер съвета за пътуване с деца

1.      2. Не ги настройвайте и пренавивайте предварително

Възрастните имаме склонност да пренапрягаме обстановката преди всяко пътуване и ваканция - списъци, нервно пазаруване, довършване на работни ангажименти и припрени приготовления. Децата са много емоционални и често се случва от прекалено обсъждане и грандиозни очаквания да се уморят по темата или пък представите им да се разминат с реалността.

Съгласувайте с тях основните моменти от предстоящото пътуване, те са равноправни членове на семейния екип. Питайте ги за мнение или идея, искайте одобрението им за време, локация и активности, но не „смилайте“ всичко наготово. Красотата на всяко пътуване е в изненадата, събуденото любопитство, неочакваното, интерпретацията. Ако си разкажем и опишем всичко преди да сме го видели, по-добре да си стоим вкъщи. Нека не лишаваме и най-малките от възможността да откриват света сами, по свой неподправен и непринуден детски начин, само можем да се учим в това отношение.

5 супер съвета за пътуване с деца

1.      3. Не подценявайте малките пътешественици

Детски менюта, специални забавления за деца, хотели с детски клубове, ресторанти с детски кътове, аниматори  – тези условия са необходими повече на нас възрастните, отколкото на децата. Те умеят лесно да се приспособяват, да се забавляват с подръчни материали, да откриват нови вкусове, аромати и текстури, да опитват смело и да се наслаждават на видяното и без то да е предназначено специално за деца. Пътувайте по начина, по който вие харесвате, малките ще се водят естествено и плавно по вас, няма нужда да им осигурявате на всяка крачка зоологическа градина, люлки, тематичен парк или клоун.

5 супер съвета за пътуване с деца5 супер съвета за пътуване с деца5 супер съвета за пътуване с деца

4.    Приемете, че когато сте с деца, плановете са само на теория

Не се изнервяйте, че не се получава както сте си го представяли - днес няма да успеете да отидете точно на онзи плаж; няма да обиколите всички забележителности за седмица; не е възможно да разгледате 5 музея за ден, без някой да мрънка. С деца все пак трябва да се съобразявате с техния ритъм, предпочитания и желания, а често те са по-адекватни от нашите. Дайте си почивка от строгото планиране, бързането и стреса, наслаждавайте се. Не възлагайте един куп очаквания и ще се изненадате колко добре ще ви се отрази това. Пътувайте заради себе си, не заради социалните мрежи.

5 супер съвета за пътуване с деца5 супер съвета за пътуване с деца

5. Обръщайте всичко на смях

Пътуването не е извадка от розово лайфстайл списание, има и несполуки, и гафове, и предизвикателства. Научете се да ги приемате като уроци и забавни ситуации, не като провал. Забравен куфар, пропуснат полет, объркана резервация, кофти хотел – в такива моменти ви се струва, че светът се срива над главата ви. Не е приятно, знам, но след време това ще са най-забавните ви семейни спомени. Действайте стегнато, адекватно и с чувство за хумор, каквото и да се случи, важното е, че сте заедно - здрави и в безопасност - другото отива в чекмеджето с паметни пътешественически смешки.

5 супер съвета за пътуване с деца
​​​​
 

        И след по-философските съвети, ето и няколко съвсем практични:

        1. Най-универсалната и необходима вещ

Вероятно ще ви изненадам, но това е … шалът. Големият плътен шал е незаменимата вещ особено ако сте с деца и често забравяте разни неща. Можете да го ползвате за плажна кърпа, за завивка в самолета, за защита против слънце, за наметка при силен климатик (на летище, във ферибот, в ресторант), вместо одеяло за пикник, като възглавница, параван за преобличане и дори хавлиена кърпа. Приложения много, все за непредвидени ситуации, а такива при пътуването с деца - бол.

5 супер съвета за пътуване с деца

 2. Най-великото забавление

Возенето, разбира се! И изобщо не е нужно да е в специален тематичен парк, може да е във влак, рикша, лодка, яхта, моторница, ретро автомобил, hop-on/hop-off автобус, каруца, на колело – децата обожават всякакви интересни транспортни средства. Хем те се забавляват, хем всички се придвижвате до желаната локация без драми.

5 супер съвета за пътуване с деца

5 супер съвета за пътуване с деца

1.      3. Най-ценните снимки

Снимайте онези моменти, в които децата горят от любопитство или са открили нещо впечатляващо; когато са щастливо уморени или улисани в някакво занимание; когато са ахнали пред гледка или сцена; когато не ви забелязват. Тези кадри след време ще са най-ценните, не онези пред някоя забележителност с дежурната престорена усмивка. Не превръщайте пътуването в репортаж за социалните медии, споделяйте, но по-важно – преживявайте!

5 супер съвета за пътуване с деца5 супер съвета за пътуване с деца5 супер съвета за пътуване с деца

4. Най-подходящото за деца място

Няма подходящи или неподходящи за деца места, стига да са без граждански размирици или висока престъпност, всичко може да бъде интересно и за най-малките. Научете ги да откриват красота и истории навсякъде, да нямат грандиозни изисквания, да се чувстват щастливи във всяка точка на света, да не търсят лукса, а емоцията – тези умения ще им служат за цял живот.
5 супер съвета за пътуване с деца

5 супер съвета за пътуване с деца

1.      5. Най-важното пътуване

Е всяко следващо, независимо дали е наблизо или надалеч. Всяка смяна на обстановката за малкия човек е самопознание, израстване, приключение, любов. И няма нищо по-хубаво да ставаме свидетели на тези моменти заедно.

5 супер съвета за пътуване с деца

5 супер съвета за пътуване с деца

Последвай Мария и нейните приключения във Facebook (LaMartinia) и Instagram (instamartinia).