Skip to main content

Топ 10: Коледни пазари

Този месец всичко се върти около коледната атмосфера! Нашите редактори разгледаха палитрата от прекрасни Коледни пазари из цяла Европа и подбраха за вас 10 от най-интересните, за да се насладите на празниците и да почувствате празничния дух!

Wienachtsmarkt, Austria, Vienna, Various sweets for sale at Christmas market

1. Австрия >> ВиенаВиена комбинира чар и енеганс по всяко време на годината. Декември е дори още по-чаровен с безбройните светещи лампи и елхови клонки с панделки, които красят изисканите фасади, както и огромните полилеи, които осветяват пътя до St Stephen's Cathedral. Известните шопинг улици са покрити с блестящи светлини, а площите наподобяват приказни замъци. Следвайте светлината – тя ще ви отведе до чаша glühwein (греяно вино), до вкусен Schnitzel (шницел) или до някой от Коледните концерти във величествените църкви на Виена.

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - NOVEMBER 30: A general view of the illuminated Old Town Square with the Christmas tree at the Christmas market on November 30, 2015 in Prague, Czech Republic. Christmas markets, traditionally selling mulled wine, roasted chestnuts, hot mead, and Christmas tree decorations amongst other products opened across the Czech Republic during the first Advent weekend. (Photo by Matej Divizna/Getty Images)

2. Чехия >> ПрагаНай-добрият Коледен пазар в Прага е този на Staromestské námestí, площадът в Стария град. По Коледа на него има огромна елха, докарана от планините в северна Чехия. Когато обиколите къщичките, в които се продават дървени играчки, коледна украса и традиционни кукли в красиви костюми, не забравяйте да опитате печеното свинско, klobasa (наденички) или trdelnik (козуначено коминче), като към всичко това добавите svařené víno (греяно вино) или grog (топъл ром с парче лимон).

London's Winter Wonderland in Hyde Park

3. Великобритания >> ЛондонАко решите да посетите Лондон тази зима, ще намерите много повече от симпатични дрънкулки и джинджифилов хляб: 50 малки дървени къщички образуват Коледния пазар на Southbank Centre, където можете да откриете постелки от овча кожа, венци за врати и дори макарони със сирене и... омар! Пазарът е само част от Southbank Centre Winter Festival и е перфектното място да откриете страхотни подаръци и да се почувствате празнично. Можете да се насладите също така на гледките около реката, Tower Bridge и Tower of London, както и да видите зимното чудо, наречено Hyde Park Winter Wonderland!

WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt

4. Германия >> Берлин + КьолнБерлин блести с празнична атмосфера с много светлини всяка година около Коледа и можете да очаквате всичко: от очарователно-традиционното до провокативно-съвременното. В столицата има около 80 Коледни пазара, на които да се насладите. Това е наистина вълшебно място, където да почувствате коледния дух!Кьолн също е домакин на много Коледни пазари, най-известният от които се провежда до Kölner Dom – катедралата на Кьолн, която е най-голямата в цяла Германия, както и част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Medieval houses in Market Square (Brugge Markt) illuminated at night during the Christmas period, Bruges, Belgium, Europe

5. Белгия >> Брюксел + БрюжБрюксел предлага на посетителите вълшебен son & lumière (звук и светлина) спектакъл на Grand-Place в центъра на града, въртележки на Place Sainte-Catherine, огромно виенско колело и ледена пързалка до Marché aux Poissons, както и много къщички с подаръци и лакомства в разстояние от 2 км.Средновековният Брюж е ослепителен през цялата година, но истински оживява през зимата, когато центърът на града се трансформира в Коледен парад с огромна ледена пързалка. Насладете се на чаша горещо какао в този рай за любителите на шоколада!

Tivoli Gardens in Copenhagen illuminated for the Christmas Market.

6. Дания >> КопенхагенКоледният пазар в световноизвестните Tivoli Gardens в Копенхаген няма зад гърба си дълга история, но е така невероятен, че събира огромен брой посетители, които се забавляват със светлинно шоу от 16 000 цветни светещи крушки. Гостите могат да посетят Дядо Коледа, да купят скандинавски плетени модели или традиционна коледна украса, както и датски коледни вкусотии като aebleskive (пухкав хляб) и glögg (вино с подправки, стафиди и бадеми).

Young woman with gloves holding Christmas decoration, partial view

7. Румъния >> БукурещРумънската столица не отстъпва по нищо, когато става дума за празнична атмосфера. Целият център на Букурещ е украсен с коледни светлини – от единия край до другия. В сърцето на града има симпатичен Коледен пазар, на който можете да откриете както традиционните румънски стоки като пандишпанова торта, джинджифилов хляб и одеяла, така и коледни вкусотии като печени кестени, греяно вино и дори топла бира!

Strasbourg Christmas Market

8. Франция >> Страсбург Оказва се, че във Франция не всичко се свързва с Париж! Е, добре, понякога се свързва, особено ако говорим за мода, но по отношение на Коледно угощение имаме друг любим град – представяме ви Страсбург. Коледният пазар там е най-старият в цяла Франция – основан е през 1570 г. На много от площадите в града са се сгушили емблематичните дървени къщички, като всеки от Коледните пазари има свои уникални характеристики.

Piazza Navona in Rome

9. Италия >> РимПомните ли приказката „Всички пътища водят към Рим“? Рим е страхотно място, което да посетите през декември, когато коледните светлини огряват целия град, а улиците са осеяни с Коледни пазари. Историческият Коледен пазар на Piazza Navona е задължително преживяване както за туристи, така и за жителите на Рим. В къщичките се продават коледни декорации, подаръци и сладкиши, а уличните музиканти изпълняват коледни песни и танци – всичко това под величествено осветените фонтани и църквата Sant'Agnese in Agone.

Christmas-Markets_Stockholm

10. Швеция >> Стокхолм За да се докоснете до автентичната Коледа в Стокхолм, трябва да посетите пазара в центъра на Стария град. Той е най-известният и най-традиционният от всички Коледни пазари в столицата и е разположен на площад Stortorget, близо до Royal Palace. В малките червени къщички ще откриете шведски коледни сладки, пушени наденички, месо от елен или лос и други деликатеси, glögg (греяно вино) и разнообразни изделия с ръчна изработка.


Credits: Getty Images