Skip to main content

ТЕРМИНОЛОГИЧЕН РЕЧНИК НА РАЗЛИЧНИТЕ ЧАНТИ – ЧАСТ II

FTD

Знаете ли какво отличава различните типове чанти? Tote срещу hobo чанта, duffel срещу demi или пък bowler срещу чанти тип bucket? Вижте значението на всяка от тези думи и още много в нашия речник, посветен на любимите чанти.

За вас може да е елементарно, но ние сме любопитни и с интерес разглеждаме различните форми и дизайн, в които могат да бъдат открити всякакви чанти. Ето следващата порция от 10 модела, придружени от обяснения!

tote1. Чанти тип tote: познати още с имената carryall или shopper – те са средни или големи чанти с две дръжки и/или презрамки, нямат закопчаване и обикновено са без джобове. Моделът става популярен от „екосъобразната“ tote чанта за пазаруване – тя може да се справи с всичко и често се използва за пренасяне на багаж.

crossbody2. Чанти тип cross body: те са създадени за носене с презрамка през рамо, като самата чанта стига до бедрото. Тези чанти са перфектни, ако искате ръцете ви да са свободни, без да изневерявате на стилна визия.

messenger3. Чанти тип messenger: началото им е поставено от пощальоните, които се придвижват с колела из улиците на града; по-късно добиват широка популярност. Имат една презрамка, която трябва да се носи през рамо, моделът е широк и тънък – перфектен за носене на документи или лаптоп. Чудесна алтернатива са на скучните офис куфарчета.

wristlet4. Чанти тип wristlet: това са малки клъчове с каишка за китката. Идеални са за вечер навън, както и ако се тревожите, че може да забравите чантата си някъде.

baguette5. Чанти тип baguette: те са доста дълги и сравнително къси на височина – на практика наподобяват baguette (от френски – франзела) с дръжка.

beach6. Плажни чанти: те са големи чанти, в които можете да поберете много. Обикновено са от текстил, пластмаса или слама. Дръжките са както къси, така и дълги, а цветовете – пъстри.

minaudiere7. Чанти тип minaudiere: малки вечерни чантички от текстил или кожа, украсени с метални детайли, декоративни камъни или мъниста.

weekender8. Чанти тип weekender: големи чанти, в които спокойно можете да съберете всички дрехи и тоалетни принадлежности за 2 почивни дни далеч от дома – чантата weekender е най-добрият приятел за път.

fantasy9. Чанти тип fantasy: тези шантави модели могат да бъдат във всякаква форма. Буквално! Но най-забавните от тях обикновено са подходящи за вечерно излизане. Изберете такъв тип, който наистина ще изпъква в комбинация с малката черна рокля.foldover10. Клъчове с прегъване: феновете на стандартния клъч искаха специална малка до средно голяма чанта за Момичетата на 21 век – така се зароди историята на клъчовете с прегъване. Можете да ги носите по няколко начина и да се наслаждавате на всеки от тях.

Вижте също и първата част на нашия Терминологичен речник на чантите!